Dec 6, 2010

Adegan yang Kengkadang kita Lihat .

Assalamualaikum !


siapa itu nenek ? nenek didefinisikan sebagai isteri kepade atuk . kalo ade nenek konfem-konfem lahh ade cucu . CUCU . sebut betul-betul , siap termuncung dah ha bibir aku . 


arini aku nak story pasal nenek aku . gelagat nenek aku dan sepupu aku . SEPUPU . eh , muncung lagi bibir tu . x kire la bace dalam ati ke luar ati , muncung tu still naek gak bile sebut SEPUPU mahupun CUCU . 


aku ade seorang sepupu . die sekarang ni darjah 1 nak masuk darjah 2 . satu keluarge aku panggil die ni adek . aku plak panggil die ni adek busuk . kenape ? sebab die ni memang busuk ! erghhh . kalo aku jumpe die konfem-konfem meriah la rumah opah aku . heh .


nak dijadikan story , satu ari nenek aku pergi ke sebuah ekspo bersame-same dengan anaknya yang juga merangkap sebagai mak aku . cakap pasal ekspo konfem-konfem otak kite akan pikir pasal orang jual-jual beg , baju , kerongsang lip lap , ubat resdung , tudung sudu , baju kelawar , gula-gula ........ eh stop stop ! berhenti tang part gula-gula tu . aku ade story baekkk punya .


nenek aku lihat kertas di kedai gula-gula itu yang bertulis 44 biji = RM2.00 . ting ! nenek aku teringatkan 2 orang cucu yang ade di rumah . maka hati nenek aku tertarik untuk membeli gula-gula terbabit . gula-gula dalam bahasa perak turut ditaksirkan sebagai cekelat . geli la aku nak panggil gula-gula , cekelat suda .


tercungap-cungap jugak la nenek aku mengira cekelat sampai cukup 44 bijik . setelah selesai , pulanglah nenek dan mak aku .


setibanya di rumah , supupu ( muncung lagi ?) aku iaitu adek busuk menghasut nenek aku untuk memberikan semua cekelat kepadanya . cissss ! tamak haloba . erghhh . mak aku yang turut berada di tempat kejadian mendapat idea . tinggg !


" adek , ape kate kalo kite bahagi cekelat tu macam ni . pah amek 10 bijik , tok amek 10 bijik , kakak 10 bijik pastu adek punye lak 14 bijik . haaa adek punye paling banyak " , kate mak aku .


adek busuk diam seketika .....


" betul ke Mak Yang adek punye paling banyak ?" , adek busuk bertanye .


" iye . 10<14 bijik " , reply mak aku .


" okeh ! settt ! " , adek tersengih sampai ternampak gigi kompangnya ( xde gigi) . bile dengar PALING BANYAK tu , laju je die . tamak ! tamak ! erghhhh .


shoh sheh shoh sheh ... hari beransur petang . adek busuk telah berjaya menghabiskan kesemua 14 bijik cekelat . dengan hasutan nates ke telinge nye ....


" pahhh ... adek rase macam x cukup la 14 bijik cekelat adek ... " , adek merengek . mengade-ngade . bile cekelat die dah abis pandai plak die bagi ayat bunga-bunga dekat nenek aku . ceh , nak bahagian orang lain punye la tu .


nenek aku wat derk je . kah kah kah . padan muke ! wek wek ! adek memang busukkkk ! dah la gigi adek xde . ade hati nak makan cekelat banyak-banyak ! huh !


moral of the story , jangan tamak macam adek busuk ! wekkk !


p/s : seronok gile kutuk die . hahaha . baru aku perasan , banyak perkataan dalam keluarge yang kene muncungkan bibir bile bace . contoh : CUCU, SEPUPU , MENANTU , HANTU . ehhh !

10 comments:

  1. hahaha!
    budak2 mmg cam tuh, kengladang geram jek layan perangai dorang, tapi tanpa mereka.. sunyi kan? hee~

    ReplyDelete
  2. AISHA SAAD :

    kannn ! hahaha . kalo budak busuk tu x dek , sunyi rumah . :D

    ReplyDelete
  3. saiazuan :

    hahaha . buruk beno rupenye . :p

    ReplyDelete
  4. haha..budak2 mmg xpernah cukup...

    ReplyDelete
  5. E.d.y :

    ha a . budak busuk memang macam tu . hee . :p

    ReplyDelete