Aug 12, 2010

Kisah Kelas Sejarah

haa.. Assalamualaikum!
agak2 korang kenal x pak cik yg dekat dlm gamba kat atas ni.....?
aha.. kalo x kenal mmg tipu r.. die la yg akan membawa khabar gembire kat kite.. raye ke.. pose ke.. kannn..
tapi kan, seingat aku la... dr kecik smpai dah umo 20 nih (erm, x masuk lg ye 20) muke die je.. hehe.. Alhamdulillah.. panjang umur.. :p

hmm.. aku rse cam da lame x mengarut kat sini.. haa.. arini aku nak bwk cerite bkn tentang pose.. tapi pasal kelas sejarah aku.. haa..

hihi.. excited rase.. tengah2 aku duduk diam, tibe2 aku teringat mase kt mrsm gerik dulu dr f1-f3.. hehe.. ade sorang cikgu aku ni.. die ni pandai sangat mengajar sejarah.. aku rase sebab die la aku minat sejarah.. hee.. name die cikgu Siti ******(rahsie k..! takut aku kene saman lak nti.. haa :D) .. die sgt best dan garang...! opss..

singkatan name die cikgu SS.. senang.. padat dan ringkas.. senang panggil.. haha.. tu keje bdk2 yg x minat sejarah la.. tambah2 lg roomate aku.. gilek r.. diaorg memang anti sejarah kot..!

korang rase die tau x name panggilan die tu..? haha.. mesti la tau..! die penah ckp kt kitaorg..
'ow, awak ingt saya x tau ade yg pggil saye cikgu SS.. ape SS tu..? syok sendiri ke?'
haa.. garang.. mcm nk telan kite je.. hee..

korang nk tau cane aku bljr sejarah? yg paling x bole bla mase aku form 2.. kitaorg belajar ekspress tau.. cepat gile abis bljr silibus f2.. tup tup cikgu dah ajar silibus f3 punye dah.. mrsm gerik mmg dr f1-f3 je.. so, mase tu publisher x keluarkan lagi buku teks baru f3.. kitaorg ni pn photostat lah buku2 senior.. chapter by chapter..

kang xdek buku kene marah.. so ade la setiap seorg buku sejrh yg di photostat.. chapter satu pasal pendudukan jepun di Tanah Melayu..

selalunye, cikgu SS akan bgtau kitaorg yg esok die akan soal chapter yg die x penah ajar lg tu.. memang kecut perut r.. mlm tu konfem sume org bace sjrh.. haha.. tp de gak kwn2 aku yg busuk.. saje je nk kene mrh ngn ckgu SS..

so, esoknye.. kalo ade mase free je sblm kelas sjrh sume org busy bace sjrh.. bile time sejarah tibe, rase nak luruh jantung ni.. cuak kot.. takut kene marah.. maka, cikgu pn suruh sume org berdiri.. haa.. bkn berdiri je tau, kene berdiri atass krusi oo.. bapak r.. malu kot.. org lalu lalang..

so, die akan start tanye.. org yg dpt jwb akan turun satu takhta.. so kene berdiri plak.. bile dpt jwb soalan lg bru le duduk.. da la kene berebut soalan.. kadang2 kite ni angkat tgn pn die x nampak.. fuhhh.. berpeluh..!

tp, aku rase.. care cikgu aku tu .. mmg perghhh gile r.. kalo x, usah harap la nak bce sjrh sume.. hehe.. syg cikgu..! time kaseh ye.. sorry kalau ade ape2 salah ye.. :)

last time aku jumpe cikgu mase kt mrsm tepeng.. die bawak students.. ckgu iringannye die dgn ust rahim.. due2 feveret aku..! hee..
bile die nmpak aku je.. die kate, 'eh, awak ni Shafikah Hanani kan yg berlakon jd mak dulu tu..'
haa.. bole die ingt aku.. haha.. mayb sebab die yg jd judge mase SEM dulu.. hee..!

kepade cikgu, teruskan usaha cikgu mengajar anak murid agar dpt melahirkan generasi yg celik sejarah..

p/s: kesimpulannye.. hormatilah, sayangilah cikgu sejarah anda..! ow yeah..! ;)



2 comments:

  1. Hahaha ! Best kot ! Main quiz-quiz gitu ~ :P

    ReplyDelete
  2. haha.. aah! sebab senang ingat kannn.. hee :D

    ReplyDelete