Oct 6, 2010

Antara Jambang dan Pendek .


pernah salah orang x ? x kesah la salah tegur ke salah rumah ke . asalkan depan tu ade word salah ! paham ?!

lepas abis buat acknowledgement yang siap di edit dari hasil pencarian di google (kire paraphrase la) , aku memerah otak untuk memikirkan satu idea untuk anak-anak jari aku menari-nari di keyboard laptop ni ha . tibe-tibe . . pup ! aku teringat kesah nan lalu di kala aku masih bersekolah rendah .

kejadian ini berlaku mase family aku , merangkumi mama , abah , tok , pah , kak yong dan aku yang berniat suci untuk menziarahi rumah sedare aku di area Tanjung Malim (seyes aku x ingat dekat mane . aku pakai bubuh je ni untuk lengkapkan ayat) .

time tu time orang makan tengah hari tau . so , kire baek punye timing la en datang rumah orang time macam tu .

di hadapan rumah Mustafa (aku tibai je ni) ,

" Assalamualaikum , ooo Assalamualaikum " teriak atok aku .
kedengaran bunyi desiran air cebok ( gayung ) yang melantun di lantai bilek air .

"Assalamualaikum !!!! " sergah atok aku lagi dengan harapan ade orang menjawab .
"Waalaikummussalam ! " kedengaran suara yang bergema dari ruangan bilek air yang berade di dapur .

jap jap sebelom tu nak potong stim jap ni , time kami datang tu terus ke bahagian dapur rumah tau sebab pintu dapur time tu ternganga .

" ni rumah Mustafa ke ? ni Pak Pie dari Kuale Kangsor ni " , suasana hening seketika .

" Pak Pie ? " , diam seketika . " ha'ah , saye la Mustafa " kate beliau .

"ha , betul la rumah ni . " tok aku tanpa segan silu terus memasuki pintu dapur dan duduk di meja makan . atas meja makan tu ade pisang . lalu pisang itu dijamahnya . hehe .

Mustafa pn keluar bilek air . die merenung muke atok aku dalam2 . die terdiam . atok aku juga begitu . kunyahan pisang di dalam mulutnya terhenti . bolus of pisang tersekat antara lidah , pharynx dan oesophagus . waw !

aku tengok muke die licin je . xdek pn jambang . hurm .

"eh , Mustafa ke ni ? Mus Jambang ? " - ok , aku reka name lagi . seyes x ingat .

" eh , saye Mus Pendek . Mus Jambang rumah die depan simpang yg ade kedai jual barangan dapur dan perkakas elektronik tu !!! saye ni Mus Pendek ! baru je pindah sini ! "

" laaa , ye ke ? hahaha . keme ( kami ) ingatkan rumah Mus Jambang . lor , dah makan pisang dah ni ha . ingatkan Mus Jambang . mintak maap lah yek " kate atok . hahahaha . aku mase tu kecik lagi . muke blurr je . tapi seyes malu . hak hak hak .

ade yg aku tokok tambah au . jangan caye sangat . mase tu maybe aku darjah 3 . ikat tocang 2 , baju kaler merah , pas2 skirt jeans biru ade zip kat tengah ! stylo GILE .

niat aku bukan untuk malukan sesape ey . sje berkongsi cerite . sebagai pengajaran . hee .

p/s : dah dah . tingkatkan prestasi , kurangkan kontroversi . cayalah beb . jage-jage nak tegur orang . jangan pakai sembur je . hik hik .


18 comments:

  1. mane busuk ? mane ? mane ? hahaha .

    ReplyDelete
  2. sy hanisah laa awakOctober 6, 2010 at 8:33 PM

    waaaa...sy tringin nk tgk ika nani yg skrg ni.. pg ikat tocang 2, pkai bju kaler merah n shekirt jeans biru zip kt tgh!bole x awak bole x?

    heeee.muahaha ;p

    ReplyDelete
  3. hahahaha . gatai ey nisa . haha .
    malu aku . shhhh !

    ReplyDelete
  4. ouh2!
    nk komen jgak..
    pengalaman aku lg..
    hehehe~
    mnde ni happened few years back..
    mknanya aku dh besar la..
    kisah bermula pabila 1 famili pakcik wahid
    pi makan dkat luaq..
    mcm besa lah..dinner~
    makan mmg best..
    alhamdulillah smpy kenyang perut semua..
    nk tau ke aku mkn ap..?
    xyah la kot naa..
    satg ad yg terliur..hahaha..
    pas makan, perut buncit vagera~ vagera~
    so, like always mst la nk blk..
    aku yg kekenyangan(alhamdulillah) mmg dh xtggu
    yg lain..trus gerak g kat kete..
    pastu bl dh ad kt dpan kete mst la nk bukak pintu kn..
    so, aku bkak la..
    dh nk msk dh..
    pastu adk aku pggl..
    "weyyy! hg nk masuk keta sapa tuh..??"
    omg! aku bkak keta org lain..!!
    DENG!!!!!!!!!!!!!
    pehal ko xkunci pintu kete weyyy..??!!!
    aku trus tutup pintu kete tuh..
    rupa2nya kete ktorg dpan kete tuh..
    aku xtgk kiri kanan dh..
    pecut g msk kete sniri..
    malu dowh..!!
    org restoran tuh gelak je..
    seb baek xknal..huhu..
    sekian aje nukilan aku..

    hye ika nani!

    ReplyDelete
  5. hiro: hahaha . tu ahh , sepupu pnye woh !

    ReplyDelete
  6. Khalif Rayyan :
    bapak r , cite ko bole jd satu entry dow .
    haha .
    pape pn , laen kali kene hati-hati cik zety .
    awak tu dah la rabun . haih .
    aku penah kot skali tgh betul tudung dkt cermin org .
    tibe2 org tu bukak tingkap .
    haha . malu wohhh !

    ReplyDelete
  7. haila2... HEROICzero in the house!

    ah jambang itu macho.

    sekian.

    Ingatan tulus ikhlas.

    ReplyDelete
  8. HEROICzero:
    ahah ! lme x nmpak !
    macho ? sgt ! haha .
    sekian .

    ReplyDelete
  9. ahahahaha~
    tuh lg memalukan weyyy..!!
    ko pon agak2 la gak..
    kl rabun tuh pakai je la spec oke..?
    hahaha

    ReplyDelete
  10. yg part makan goreng pisang tu btol ke??huhu...serius malu

    ReplyDelete
  11. Khalif Rayyan:
    hah ? rabun ? sape ? ish2 .
    tu la , kalo rabun pakai spec .
    zety2 . haish !

    ReplyDelete
  12. E.d.y :

    heheh . bkn goreng pisang , buah pisang sebenarnye .
    hehe . betul lahhh . seyes , x tipu !
    hurm , agak malu la . heheh .

    ReplyDelete
  13. hebat kan . tgk la atok sape .

    ReplyDelete